Zhan Zhuang

Zhang Zhuang betyder grovt översatt, "att stå som en dörrvakt", eller "att stå stilla som ett träd".

Vissa Buddhister och Taoister har under mycket, mycket lång tid praktiserat dessa övningar för deras fantastiska hälsoeffekter. Många är också de olika kampkonst så kallade "Martial Art" skolor i öst som använder en del av dessa övningar i sin träning då det finns en inslag av övningar som är mycket främjande för kampkonstens utövande.

Vanliga tränings övningar som t.ex löpning och styrketräning och en mängd olika tränings skolor och inriktningar brukar vanligtvis huvudsakligen arbeta med dina muskler för att stretcha/pressa/utmatta dig själv, ibland till gränsen för vad du klarar av.

Zhan Zhang Chi Kung fokuserar emellertid på att slappna av dina muskler OCH ditt Sinne med bokstavligt talat näst intill ingen rörelse eller minimala rörelser.

Med tiden blir dessa övningar som en andra natur precis som när du lärt dig att cykla, skriva och köra bil. Det sker automatiskt. I början kan du kanske finna det svårt att kontrollera ditt agerande genom att du försöker sträva, fokusera och anstränga dig för att stå ”korrekt”.

Med tiden faller sig allt mer och mer naturligt och du kommer att märka stor skillnad i ditt utövande. Dina naturliga förmågor kommer också att tränas upp helt naturligt. Det handlar om att utnyttja din kropp på minsta möjliga ansträngande vis och på så sätt också agera så energibesparande som möjligt. Detta gör också att du orkar mer och inte sliter på kroppens olika delar som i normal träning. Alltså blir det hela mycket skonsamt för din kropp.

Utöver detta kommer ditt Sinne att bli mer och mer likt dina övningar.

Avslappnat och klart!

Sinnet kommer stillna mer och mer och ditt medvetande kommer vidgas och utvecklas på samma vis. Din intuition stärks också eftersom du blir mer och mer medveten och inkännande för alla de signaler, impulser och sensationer som uppstår i ditt liv. Både på ett fysiskt men också ett icke fysiskt sätt. Det leder till att beslut fattas spontant och naturligt i enlighet med denna inre balans och harmoni som du är i kontakt med.

Prova gärna att utöva dessa övningar och som med allt annat. Övning ger färdighet.

Ge det tid, gärna 3 månader av ett kontinuerligt dagligt utövande eller åtminstone 3-4 gånger/vecka. Du kommer märka redan inom en månad om inte förr, stora och positiva resultat av ditt utövande. Du behöver inte heller träna alla övningar i sin helhet om du inte har tid. Du kan göra en övning/dag till att börja med.

Sätt ihop ditt eget träningsprogram som är kort i början och utöka sedan längden på dina pass mer och mer.

Lycka till!

Och Du!!! Lämna gärna kommentarer på hur ditt utövande av Zhan Zhuang påverkat dig här nedan!

DAG 1-5

DAG 1-6 - Zhan Zhuang Övningar

  • DAG 1
  • DAG 2
  • DAG 3
  • DAG 4
  • DAG 5

DAG 1 - Zhuan Zhuang övningar

DAG 6-10

DAG 6-10 - Zhan Zhuang Övningar

  • DAG 6
  • DAG 7
  • DAG 8
  • DAG 9
  • DAG 10

DAG 6 - Zhuan Zhuang övningar

Må din hälsa och ditt välmående flöda över till allt och alla!