Växla ner och lev ett rikt liv

VÄXLA NER OCH LEV ETT RIKARE LIV!

Tycker du att karriären kostar mer än den smakar?

Reflekterar du över det liv du lever och vad som egentligen är viktigt för dig?

Önskar du att du hade mer tid över för din familj, hobbyintressen/fritid och vänner?

Önskar du också skapa ett liv där du kan bidra med din fulla potential och passion för helhetens bästa?

Då kanske det är dags för dig att växla ner, att downshifta.

 

Ekorrhjulet snurrar allt snabbare och snabbare för många. Med sprängfyllda almanackor stressar många människor runt mellan dagislämningar, jobbmöten, bilbesiktningar och fotbollsträningar.
Samtidigt pågår den stora köpfesten. Ohämmat bränner väldigt många människor tusenlappar på mobiltelefoner, designerjeans och plattskärmar och mycket annat ibland kanske fast man redan har såväl mobiltelefon som tillräckligt många jeans.
Även om vi emellanåt faller ihop av stress, reser vi oss snabbt igen och rusar vidare. Vi måste arbeta mera – så att vi kan köpa mera.

Är det SANT?

Men det finns de som tröttnat på denna vardagsstress och köphysteri – och som faktiskt verkligen gjort något åt det. I USA kallas de för ”downshifters”. De är människor som frivilligt valt att lägga in en lägre växel på sin framfart genom livet. Som är beredda att byta pengar mot mer kvalitetstid. Som vill ha mer utrymme för reflektion och nära relationer. Som vill skaffa sig ”ett liv före döden”. Ett liv som också inte enbart är inriktad på vad är bäst för mig – bara! Utan också ett liv som också inbegriper ett större perspektiv om vad som är hållbart och bäst för alla, hur vi kan bidra till en mer kärleksfull värld.

Ibland läser man artiklar om skolchefen som blev snickare, om banktjänstekvinnan som blev turistguide och ingenjören som valde att åka utomlands och delta i ett volontärprojekt. Som en reaktion mot marknadssamhället väljer fler att växla ner och skapa mer kvalitetstid annat än att bara använda den till karriär och konsumtion.  Att downshifta kräver visserligen mod men också en väl genomarbetad plan samt en hel del argument och kurage i rockärmen inför omgivningen som kanske kommer att ifrågasätta hur vida det normbrytande beslutet är vettigt för dig att genomföra. De kanske tycker att du borde fortsätta att leva som du gör för att det verkar vara det mest förnuftiga och trygga för dig med tanke på dagens samhällssituation, arbetsmarknad och ekonomi.

Mindre pengar till konsumtion men mer tid till annat kanske låter som en utopi men det kan faktiskt bli verklighet om du kan tänka dig att sänka din materiella levnadsstandard något eller kanske rent av rejält. Kanske behöver ni inte två bilar eller bo i den där dyra bostadsrätten eller ha en sommarstuga. Kanske du inte behöver 10 par jeans och 15 par skor o.s.v.

Med ökad medvetenhet kan du ställa dig följande fråga:

– Hur kan jag skapa mer frihet för mig själv och andra?

Tänk efter vad som verkligen är nödvändigt för dig och vad du faktiskt kan avvara.

– Vad vill du släppa taget om?

Du har faktiskt möjlighet att förändra ditt eget och därigenom också andras liv.

Det handlar inte bara om det materiella!

– Vilka begränsande tankar och övertygelser vill du också släppa taget om?

 

Det är ditt val och ditt liv! 

Hur vill Helheten och Alltet använda sig av dig för allas bästa?

 

Vare sig du drömmer om att gå ner i tid eller helt byta karriär kan det vara en bra mental förberedelse att se sig om på arbetsmarknaden efter nya möjligheter. Det finns många fler platser än arbetsförmedlingens hemsida att finna nya karriär/jobbmöjligheter. Många utländska siter erbjuder såväl möjlighet till olika jobb samt volontärsarbeten! Googla runt!!!

Och Du!

Det är aldrig för sent att följa sitt hjärta!

Hur skulle det vara om du lät denna stund bli till startskottet till en nyorienteringsfas och/eller nystart för ditt liv!

Det är upp till dig hur du vill ha det och vad du vill uppleva i ditt liv!

Att leva ett rikt, meningsfullt och innehållsrikt liv är möjligt för alla!

Lämna gärna dina reflektioner och synpunkter på denna artikel här nedan.

Bengt Fridstråle
 

Bloggen drivs av Bengt Fridstråle - Retreatledare, Livscoach, Samtalsterapeut i Psykosyntes, Andlig Vägledare och Mystiker vars glädje är att dela med sig av det han funnit till den som längtar efter att vila i sig själv - precis som det du verkligen ÄR. Det finns inget som glädjer honom mer än att få se tindrande ögon av sant igenkännande av denna Sanning, att dela denna Kärlek, Lycksalighet och Frid. Bengt erbjuder Retreater, Satsangs, Coaching, Beingness sessioner m.m. Varmt välkommen att höra av dig!