De 5 tibetanerna

De fem Tibetanerna är ett yogasystem bestående av fem starkt energigivande övningar som härstammar från Himalayas bergstrakter.

Här nedan i denna videoserie kommer du få lära dig hur du utövar dem!​

De är även kända som de fem föryngringsriterna och fördes till västerlandet tidigt i detta sekel av en pensionerad brittisk arméofficer som lärt sig dem i ett tibetanskt lamakloster. Övningarna tar varken mycket tid eller kraft i anspråk på max ca 15-20 minuter totalt, men kan dramatiskt öka din fysiska styrka och och spänst såväl som den mentala skärpan. Även de inre organen stärks och framkallar en vitalitet och hälsa utöver det vanliga. 

​Den som framförallt populariserat de fem tibetanerna är Christopher Kilham som sedan 1978 har lärt ut dem till tusentals människor.

Du kan läsa mer om de 5 riterna i denna bok:

Denna plansch visar de 5 riterna och de kroppsliga ställningarna:

I den nedanstående videoserien får du lite kort information om riterna och dess inverkan på vår hälsa, på enkel engelska och sedan visas du hur riterna genomförs i sin helhet!

Lite kort bakgrund om de 5 tibetanska riterna

De 5 tibetanska riternas påverkan på vårt energisystem

​Hälsofördelarna med att utföra de 5 tibetanerna

Här nedan utförs hela programmat med de 5 tibetanerna i sin helhet!

I videon nedan genomförs rit nummer 2 med händerna bakom huvudet men så som de lärs ut i boken och visa i planschen ovan behövs ej det, utan du kan ligga med händerna utefter sidorna och böja hakan mot bröstet.

Riterna kan börja genomföras i repetitioner om 3-5-7-9-11-13-15-17-19-21 st repetitioner/rit alltefter din förmåga och hälsa. När du tränat ett tag kommer du kunna genomföra 21 st repetitioner på varje rit utan större ansträngning.

​Hur du utövar hela programmet med de 5 tibetanerna och med korta pauser med några djupa in-/utandningar och en inre samling inför nästa rit. Det hela avslutas med tacksamhet till dig själv, andra och livet med en avslutande bön ser. Hur du genomför programmet i sin helhet ser du här:

​Lycka till med att genomföra dessa enkla riter som garanterat kommer skänka dig styrka, balans, harmoni och hälsa samt att utvecklas i en positiv riktning!

OCH Du Ge dig en testperiod på minst 3 månader av dagligt utövande​!

Förmodligen kommer du märka en effekt LÅNGT tidigare än så. Bara efter några veckor kommer du märka goda resultat om du genomför dem dagligen. OCH Du det bästa av allt är att hela programmet med 21 receptioner på varje rit (totalt 5 st) kommer ENDAST att ta dig ca: 15-20 minuter att utföra i sin helhet när du vant dig vid dem.

Dessutom finns det YTTERLIGARE en rit, den 6:e men den är endast till för de mest hängivna och den riten i kombination med de andra fem skall tydligen garantera dig en ännu mer vital hälsa​. Men den har också en en viss inskränkning på ett område i livet om du skall utöva den. Du kan läsa mer om detta i boken - De 5 Tibetanerna som finns beskriven här ovan.

Lycka till i ditt utövande!​

Dela gärna dina egna upplevelser och erfarenheter av dessa 5 riter här nedan för att inspirera andra utövare och de som är intresserade men inte provat dem själva än.