31 saker du borde sluta göra mot dig själv

Det finns massor av saker i våra liv vi kan upphöra med.

Här följer en lista på 31 saker du kan sluta med redan idag för att få uppleva en annan dimension av livet. En som är lite trevligare och mycket roligare.

Stopp: Stanna upp och släpp taget om detta:

 1. Minska eller sluta helt att spendera tid med ”fel” människor  – Egentligen finns inga människor som är fel. Allt i livet är en sorts feedback på de inre övertygelser du har om dig själv, andra och livet och vad du anser dig vara värd. Men tiden är för kort för att lägga ned alltför mycket tid och energi i sammanhang med människor som inte uppskattar dig och din närvaro. Med människor som inte uppskattar ditt värde och tycker om dig för den du är. Att behöva spendera tid och energi för att visa sig värdig att tillhöra ett speciellt sammanhang, en grupp eller rent av för att bli accepterad i familjen är ingen vidare bra grogrund för det underbara livets kraft som vill blomma genom dig. Kom ihåg att det inte är bara de som tycker om dig när du är duktig, när du presterat eller på annat sätt uppvisar din bästa sida som ”yttre skönhet eller talang” för att du ska bli omtyckt och uppskattad som är de bästa att umgås med. Det är de som tycker om dig oavsett hur du presterat, ser ut eller hur du mår. Ja till och med när du tycks vara helt nere i gängorna för ett tag, tyngd av livets tillsynes bekymmer men som ändå älskar dig villkorslöst. De som verkligen är dina sanna vänner och din eventuella livskamrat/partner.
 2. Sluta med att springa iväg från dina problem – Var inte som en struts. Som sticker huvudet i sanden och inte vill möta eller fejsa din rädsla och dina upplevda problem. Fejsa dem rakt på sak helt enkelt. Ja jag säger inte det kommer att vara lätt eller inte kännas smärtsamt för det kommer det förmodligen göra på ett eller annat sätt. Det är ingen som är skapt för att ta smäll efter smäll utan att känna konsekvenserna av hur det är när man känner sig nedslagen. Det känns när man ligger rejält knockad av livets allehanda upplevda problem. Men trots allt är det vår förmåga att bemöta och förhålla oss till våra upplevda problem som kommer utgöra lösningen på eller påverka huruvida de upplevda problemen kommer att fortsätta finnas till. Med rätt inställning sker under och mirakler. Det finns en lösning på detta problem och låt mig få se, uppleva eller erfara detta i Gudomlig tajming. Välj att ha tillit till att saker och ting kommer att lösa sig. Kanske rent av det finns en lösning just nu på alla upplevda problem som jag valt att överse. Och oavsett om du direkt kan påverka din yttre situation eller ej kan du alltid välja ett inre förhållningssätt byggt på kärlek, tillit och frid istället för oro och rädsla.
 3. Sluta med att ljuga för dig själv – Du kan ljuga för en annan människa och även för dig själv men aldrig utan att uppleva konsekvenserna av ditt ljugande. Våra liv förbättras när vi tar chanser och det som kan vara den tuffaste chansen för oss själva att ta är att börja vara ärliga mot oss själva. Men genom att börja vara ärliga med oss själva finns också den största potentialen till förändring och utveckling.
 4. Sluta med att alltid förringa dina egna upplevda behov – Jag förstår om du känner dig som en ”giver”, en tjänare som bara ger och ger. En person som alltid ställer upp för andra och finns tillhands för alla möjliga situationer och problem och vill ge av dig själv så mycket du kan. Inget fel i det egentligen men så länge som du upplever att du har egna behov som på grund av detta mer eller mindre alltid får stå åt sidan är det inte så sunt. Det kan vara sådana basala behov som att bara få vila och ta igen sig efter allt arbete eller något annat du önskar. Det gäller för dig att hitta en balans av att både ge ut och att även ge till dig själv. I själva verket är allt givande ett givande till dig själv. Bara i olika former och till olika delar av den enda som lever i alla. Kom dock ihåg att när du ger så ge för att ge, inte för att få. Utan något krav på att få något tillbaka. Om du har en agenda bakom ditt givande för att själv få uppskattning eller något tillbaka så är det inte ett sant givande. Risken är också att du kommer känna dig besviken och sårad om du inte får tillbaka det du ”hemligt önskat” att ditt givande skulle ge dig tillbaka enligt din egen ”agenda”. Ja hjälp andra men också dig själv.
 5. Sluta med att vara någon/något du inte är – Du har säkert fallit in i detta mönster vid något tillfälle i ditt liv. Att försöka vara någon annan för att passa in och bli accepterad, uppskattad och älskad. Någon annan kommer alltid att vara smartare, snyggare, mer framgångsrik eller vad det nu kan vara. Men ingen kommer att vara som du. Din kropp och personlighet är alldeles din unika egna. Men fastna inte där! Försök att upptäcka vem du är i ”botten av dig själv” bortom din fasad. Om du upptäcker detta kommer du se och erfara och varsebli detta i dig själv såväl som alla andra förutom att det inte finns någon annan – egentligen. Det är att känna sig själv på det djupaste djupet. En del kallar denna natur Buddhanaturen eller Kristusmedvetande. Namnet är inte det viktiga utan det är att vara ett med denna natur i medvetenhet och närvaro som skapar naturliga mirakler i ditt liv. Så fixa, förändra och gör dig inte till. Var dig själv. Rätt människor kommer att både uppskatta och älska dig för den du essentiellt och naturligt är.
 6. Sluta med att hålla fast vid och älta det förflutna, det är över – Du kan inte starta nästa kapitel i ditt liv om du inte lämnar det föregående.
 7. Sluta vara rädd för att göra misstag – Vi gör alla misstag eller är de misstag egentligen. Kanske de bara är feedback. Helt enkelt återkoppling på de inre övertygelser och handlingar som är i linje med dessa övertygelser. De allra mest framgångsrika på jorden är också ofta, om du frågar dem, de som också vågat mest. Vågat göra flest misstag. Men inte fastnat i dem utan lärt sig av dem och fortsatt med iver, lust och en övertygelse om att finna och/eller hitta rätt till slut. Allting i livet förbereder dig för det som komma skall.
 8. Sluta döma dig själv för misstag du begått – Vi kanske gått in i en relation och blir lämnade eller själva lämnar för att vi inte trivs eller står ut med hur det är längre. Eller att vi gör ett köp av någon vara som senare visar sig vara ett impulsköp, ett felköp eller ett köp av något som inte höll måttet. So what? Det betyder ingenting. Allt har den betydelse du ger det. För dig. På sätt och vis kan vi säga att vi alla gör misstag, vi kämpar och strävar och försöker göra det bästa av våra liv. Men det är bara när vi tittar i backspegeln och gör en ny utvärdering som vi börjar kalla det vi gjort för misstag. Men du är inte dina ”misstag eller tillkortakommanden” . Allt du gjort och allt du lärt dig har fört dig till den punkt där du befinner dig i dag. Du kan dessutom dra nytta av dessa händelser genom att inte upprepa dem igen. Framförallt döm inte dig själv. Var varsam och vänlig med dig själv. Du behöver all uppmuntran och stöd du kan få. Framförallt från dig själv.
 9. Sluta med att försöka köpa dig lycka –  Många av de saker vi önskar och begär är dyra. Men Sanningen är att det mest värdefulla i livet kan inte köpas för pengar. Såsom Sann Glädje, Kärlek, Skratt och inre Frid.
 10. Sluta med att tro att en relation skall fixa dig och ditt liv – Att tro att något yttre såsom en sak, pryl eller framförallt en relation skall fixa så att du blir lycklig är ett säkert sätt att förleda dig själv. Bara för att du inleder en relation löser sig inte livets alla vardagliga saker av sig självt. Och vad är det som säger att du inte kommer börja hitta fel hos din partner när smekmånaden är över. När din önskan om hur du vill bli bemött inte tillfredsställs och även om du blir bemött på ett schysst sätt så finner egot alltid något annat, något mera som behöver hända, finnas till i relationen för att allt ska vara perfekt. Det är ett ”never ending loosing game” som du spelar om du spelar detta spel. Om du inte är lycklig med dig själv kommer du inte heller att vara lycklig med någon annan. Din relation till dig själv är det väsentliga. När du känner dig själv på riktigt så finner du att din relation till dig själv speglas i din relation till allt annat i livet eftersom det inte finns något annat än Självet. Du går från att ha speciella relationer till att ha en helig relation till allt i livet. Det är att känna allts enhet.
 11. Sluta med att vara alltför betänksam – Att hela tiden ”tänka på” alla möjliga utkomster och resultat av en eventuell handling alternativt vara orolig och rädd för att skrida till handling kommer försätta dig i ”stand by läget”. Det är ett läge där du skjuter upp saker som inte skulle behöva skjutas upp. Problem som inte fanns i början börjar nu dyka upp i ditt sinne som tankar. Tankar på – ”tänk om bla bla bla händer” bäst att inte göra någonting. Det är bara det att ibland när saker inte görs som behöver göras så kan det skapa ännu mer bekymmer och problem. Du kan säkert finna något sådant tillfälle i ditt eget liv som bekräftar detta. Att skapa förändring och utveckling är en viss risk. Men hur skall något positivt i ditt liv kunna hända om du står som fastlimmad med ena foten kvar så att du inte kan gå framåt. Min rekommendation är att vara öppen, inkännande, spontan och följa ditt hjärtas vägledning i smått och stort.
 12. Sluta med att tro att du inte är redo – Ingen känner sig 100% redo när möjligheterna uppenbaras för oss. Att växa och utvecklas innebär att ständigt våga ta ett kliv bortom vår komfortzon av bekvämlighet och trygghet. Finn tryggheten djupt inom dig själv genom att inse att hur det än går med saker och ting så duger du precis som du är. Bli trygg i att handla i tillit.
 13. Sluta med att involvera dig i relationer av fel skäl – Relationer behöver väljas vist. Det är bättre att vara själv än i dåligt sällskap. Kom ihåg att att du som person också brukar vara/bli som ett genomsnitt av dina närmaste 10 relationer. Så välj dessa relationer med omtanke på hur du vill att ditt liv ska vara och se ut och framförallt den du vill dela ditt liv med. Om du vill ha en partner vill säga. Det finns ingen anledning till brådska. Om något är menat att ske så kommer det att ske – i rätt tid, med rätt person och av rätt skäl.
 14. Sluta med att avvisa nya relationer bara för att någon eller några gamla inte fungerat – I livet kommer du att inse förre eller senare att det finns ett syfte med alla möten och relationer du har och har haft. Några relationer kommer testa dig och några, de allra flesta lära dig mer om dig själv. Det som du har och bär inom dig. Några relationer kommer bringa fram det bästa ur dig. Dina övertygelser om dig själv, andra och livet i stort speglas i dina relationer. Allt är en reflektion av detta. När något smärtsamt visar sig finns det anledning att med medvetenhet se orsaken till detta. Släppa taget, förlåta dig själv och gå vidare.
 15. Sluta att tävla mot alla andra runt omkring dig jämt och ständigt – Sluta upp med att jämföra dina resultat med någon annans. Om du nu ska jämföra dig så jämför dig med dig själv – din egen ”track record”. Koncentrera dig på att skapa en bättre dag för dig själv oavsett vad andra håller på med eller presterar.
 16. Sluta med att vara avundsjuk på andra – Avundsjuka är att jämföra vad du själv inte tycks ha med vad andra tycks ha. Gläds med dem som är framgångsrika och räkna också dina egna goda resultat och välsignelser i ditt liv. Det finns mycket att vara tacksam för.
 17. Sluta med att klaga, jämra och tycka synd om dig själv – Livets bollar som vi trodde skulle gå rakt men som skruvar sig och viker av händer av en anledning. Nämligen att de skiftar riktning, i en riktning som är menad för dig. Det kan hända att du inte ser eller förstår varför det händer dig just när det händer och det kan vara tufft och kännas helt bedrövligt. Men med ett lite högre och klarare perspektiv på saken kommer allt att klarna. Du kommer ofta att se att dessa upplevelser ledde dig fram till en annan plats, ett annat sinnestillstånd, en annan person, och en annan situation. Många gånger till något mycket bättre om du bara håller dig öppen för det. Låt alla omkring dig se hur du växer ur det som skett. Många gånger så utvecklas också vår ödmjukhet, kärlek och medkänsla till oss själva genom dessa erfarenheter.
 18. Sluta med att hysa agg och bitterhet – Sluta upp med att leva med hat i ditt hjärta. Även det mer sofistikerade agget som t.ex. ironi, sarkasm påverkar både dig själv och din omgivning på ett negativt sätt. Det kommer att sluta med att du skadar och sårar dig själv mer än de du ogillar/hatar. Förlåtelse är inte att säga att: – Vad du gjorde mig är helt ok. Förlåtelse är att inte låta det faktum som har hänt utan påverka hur du går vidare i livet och/eller hur lycklig du kan känna dig. Genom din inställning till det hela. Förlåtelse är svaret för att finna frid och frigörelse från det förflutna. Kom ihåg att du förlåter framförallt för att få tillbaka din egen sinnesfrid. Sann förlåtelse sker alltid genom hjärtat. Inte genom huvudet och läpparnas bekännelse.
 19. Sluta med att låta andra dra ner dig till deras ”låga/lägsta nivå” – Vägra att låta din standard som är att vara dig själv i Medkänsla, Kärlek, Glädje och Frid dras ned i gyttjan av allt som är lägre än detta. Skulle det hända så bli bara medveten och plocka upp dig själv till den utgångsplats du vill leva ifrån.
 20. Sluta med att behöva förklara dig själv för andra – Dina vänner behöver det inte och dina ”eventuella fiender” som aldrig kommer att förstå dig ändå. Gör det du gör för att du följer ditt hjärta. Det är gott nog och du behöver inte förklara för någon annan varför du gjorde som du gjorde. Oftast gör vi det för att vi känner skuld, skam eller att vi gjort något fel eller dumt och nu behöver få medhåll från någon som håller med så att vi kan få uppleva en viss lättnad över det vi gjort. Om du följer ditt hjärta känns det gott i dig och det behövs inga förklaringar. Dessa mentala berättelser och förklaringar brukar oftast dyka upp när du gått emot dig själv, det du egentligen ville och istället följde oron och rädslan i dina ord och handlingar.
 21. Sluta att göra samma sak om och om igen om det inte ger dig det resultat du önskar – Att göra detta är höjden av dumhet och brist på insikt. Vill du ha andra resultat i ditt liv. Gör något annat helt enkelt. Nya handlingar skapar andra resultat.
 22. Sluta med att förbise det ”lilla” i livet – Uppskatta det lilla i livet. Spendera tid på en plats själv eller med någon i vars sällskap du trivs och uppskatta vardagens alla små mirakler. Det är så lätt att bara ha sikte på nästa ”BIG THING” så att vi glömmer bort att vara närvarande här och nu och uppskatta den skönhet som visar sig nu.
 23. Sluta med att göra saker perfekt hela tiden – Vad är perfekt egentligen? Om du hela tiden skjuter upp saker och ting t.ex att sjösätta ett projekt, en produkt, en tjänst eller utföra en uppgift för att du inte tycker om du har ”grepp på allt”, ”koll på allt” och att du hela tiden dömer det du gjort eller kommer att göra så händer NADA -Inget!!! Oftast är det bättre att gå igång när du känner att det är ”good enough” och köra på. Du kan alltid justera efter hand om det behövs.
 24. Stanna med att inte göra något när du känner motstånd – Att känna ett visst motstånd kommer ofta att finnas där om du drömmer riktigt stort och något oprövat väntar dig. Självklart ska du inte gå emot din känsla. Vänta då in så att din inspiration, lust, längtan känns/är större än din rädsla och motstånd innan du kör igång. Handla sedan med övertygelse och tillit när du har känslan inom dig att du bara måste får göra det du längtar efter. Du bara vet att du ska göra det. När du redan är igång med en aktivitet så låt inga hinder hindra dig från att ta dig fram och i mål med ditt projekt vad det än må vara.
 25. Sluta med att agera som om livet är perfekt när du inte känner det så – Var öppen och ärlig med vad du verkligen känner. Försök inte intala dig och din omgivning att du är något du inte känner/erfar. Då klingar du som en ostämd sträng på en gitarr och det både hörs och känns. Släpp först taget och förlåt dig själv för att du känner något som är baserat på t.ex en begränsad tanke/övertygelse som du köpt dig in på. Släpp den och känn vad som finns under allt detta. Det är så många som försöker att vara och se starka ut när de egentligen bara vill lägga sig ner och gråta. Eller att se helt opåverkad ut för att det i deras värld och uppfattning är så som det innebär att vara andlig person. Att vara andlig har ingenting med det att göra. Att vara andlig utesluter inte att också vara mänsklig och erfara känslor. Men att erfara känslor och ge uttryck för dem är inte detsamma som att identifiera sig med dem.
 26. Sluta med att skuldbelägga andra för dina upplevda bekymmer – I den grad du kan uppleva dina högsta drömmar så är det till den grad du är beredd att ta ansvar eller om du så vill att svara an på ditt hjärtas djupaste längtan. Att hålla andra ansvariga för ditt liv eller skuldbelägga dem för att ditt liv inte ser ut som du vill ha det är bara att ge dem makt och kraft över hur du ska må. Lägg inte kraften utanför dig själv när den alltid funnits och alltid kommer finnas inom dig. Du har makten att förändra ditt liv och din situation om inte annat med det förhållningssätt du har till hur du har det just nu. Det är ingen självklarhet att du måste klandra andra för hur du har det. Sluta upp med det omedelbart så gör du både dig själv och den tillsynes andre en kärleksfull tjänst.
 27. Sluta med att vara allt för alla – Är du en sådan person som alltid vill vara alla till lags? Sluta med det. För om du håller på så kommer du att bränna ut dig för eller senare. Följ det som är autentiskt för dig och som du verkligen känner för. Och du, du kan alltid le även om du inte väljer att följa och vara andra till lags jämt och ständigt. Ett leende och några vänliga ord kan förändra en situation helt.
 28. Sluta med att oroa dig så mycket – Oro kommer inte att lätta upp morgondagens bördor men lägga locket på för dagens innevarande glädje. Frågor du kan ställa dig är: Kommer detta att spela någon roll om 3 år, 5 år eller 10 år? Om inte då är det inget att oroa sig över. Några andra frågor du kan ställa dig är följande: Hur stor är sannolikheten att det jag oroar mig för ska hända? Kan jag verkligen veta det? Om jag tror att det jag oroar mig för ska hända hur får det mig att känna mig? Om jag skulle handla från denna känsla vad är då sannolikheten att jag får det resultat jag önskar? Från vilken mental inställning/känsla behöver jag handla om jag ska handla? Vad behöver då hända för att jag ska känna detta istället?
 29. Sluta med att fokusera på det du inte vill ska hända – Fokusera på vad du vill ska hända. Inte det du inte vill ska hända. Positivt tänkande och ett positivt förhållningssätt är grunden i varje framgångsrik berättelse. Om du vaknar upp varje morgon med intentionen och känslan att något fantastiskt kommer att hända är sannolikheten bra mycket större att det kommer att hända än om du vaknar upp med motsatt inställning.
 30. Sluta med att vara otacksam – Det spelar ingen roll hur dåligt eller bra du har det. Det finns alltid någon som har det bättre men också som har det sämre. Att känna tacksamhet för det du har kommer bringa dig glädje och vara en strålande utgångspunkt att starta din dag ifrån. Idag har vi det dessutom mycket mycket bättre än vad dåtidens kungar för några hundra år sedan till flera tusen år tillbaka någonsin har haft det. Mycket av det vi har och äger idag kunde de bara drömma om som kungar. Som varma hus med uppvärmd dusch, kylskåp, bilar, flygplan m.m. m.m. Så känn tacksamhet för det du har, även om det bara är ett enkelt jobb, barn, frisk natur eller vad det nu kan vara. Det skulle kunna vara annorlunda.
 31. Sluta med att läsa listor och råd – Att läsa listor och råd kan förvisso vara givande och inspirerande i synnerhet när man känner sig nere och behöver bli inspirerad igen. Även jag har läst och kan läsa någon lista ibland. Många gånger finns igenkänningsfaktorn där och ett uppmuntrande ord eller två kan vara det som får oss upp på banan igen. Om du så bara finner ett enda ”guldkorn” bland alla dessa råd – FINE. Var nöjd, glad och tacksam för det. Det kan vara ett enda råd som får hela ditt liv att vända riktning när du följer det och som bidrar till ett följsamt flöde för dig i livet igen. Lycka till! Det jag till sist vill säga dig är att lyssna framförallt till ditt eget hjärtas visa vägledning, din intuition och välj det som passar dig och din livsväg.  Och du de bästa råden kommer inifrån när du ställer kraftfulla frågor till dig själv, lyssnar in till svaret och följer det som kommer till dig i fridens närvaro.
Bengt Fridstråle
 

Bloggen drivs av Bengt Fridstråle - Retreatledare, Livscoach, Samtalsterapeut i Psykosyntes, Andlig Vägledare och Mystiker vars glädje är att dela med sig av det han funnit till den som längtar efter att vila i sig själv - precis som det du verkligen ÄR. Det finns inget som glädjer honom mer än att få se tindrande ögon av sant igenkännande av denna Sanning, att dela denna Kärlek, Lycksalighet och Frid. Bengt erbjuder Retreater, Satsangs, Coaching, Beingness sessioner m.m. Varmt välkommen att höra av dig!